Śniadanie na Tamie

Mietków, 30.05.2016 r.

Śniadanie na Tamie to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. W poprzednim tygodniu zapraszaliśmy Was do wspólnego biesiadowania na wałach Zalewu Mietkowskiego. Kto tylko miał ochotę, mógł przyjść, w piątek 27 maja br i delektować się dżemem z dyni, miodem, swojskim chlebem, warzywami i owocami z własnej zagrody, nabiałem czy ciastem. Nie było tak łatwo celebrować smakołyków – każdy uczestnik przyznał po cichu, że pochłonąłby to wszystko bez zastanowienia:) Tymczasem impreza miała na celu ochronę oraz promocją lokalnych i tradycyjnych sposobów produkcji żywności (przepisów i receptur) oraz jej producentów.  Istotą jest też promowanie kultury spożywania żywności, czyli celebrowania i delektowania się posiłkami zamiast szybkiego napełniania żołądków, zgodnie z zasadą „jeść dla przyjemności, a nie odżywiać się”. Pachnące owoce, świeży miód, delikatne twarogi, a na deser świeże drożdżówki, racuchy, kompot z jabłek lub napar z ziół –  to tylko niektóre propozycje uczestników śniadania. Czy impreza się udała? – smakowicie. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za wspaniały humor i troskę o kuchnię lokalną.

Print Friendly, PDF & Email